Taking too long? Close loading screen.

Nieuwe bootcamproute op Sportpark De Peppel in Ede

Sportfanaten én wandelaars werken zich in het zweet op de nieuwe bootcamproute op Sportpark De Peppel in Ede

Ede is een bootcamproute rijker, die zowel door fanatieke sporters als wandelaars kan worden bedwongen. Wethouder Peter de Pater opende zaterdag de route op Sportpark De Peppel, waarna Edenaren direct de proef op de som namen.

De blikken zijn geconcentreerd. De gezichtsuitdrukkingen zijn serieus. Synchroon beweegt het groepje bootcampers repeterend door de hurken en weer omhoog. Kinderen, ouders en andere volwassenen flankeren elkaar al oefenend. Een ouder veegt het zweet van haar voorhoofd.

Het groepje enthousiaste sporters bijt het spits af op de vandaag officieel door wethouder Peter de Pater geopende bootcamproute. Na een gezamenlijke warming up spurten de wat fanatiekere sporters al vooruit. Een tweede groep neemt wat meer de tijd en rust bij het voltooien van hun route.

Voor elk niveau

Het beeld past bij de filosofie achter de bootcamproute. De afstand van 2 kilometer kan hardlopend, trimmend of wandelend worden afgelegd. ,,Daardoor kan iedereen het op verschillende niveaus doen”, zegt sportparkcoördinator Ton van Hoof van Sportservice Ede.

De bootcamproute start op de hoek van de Koekeltse Boslaan en de Langekampweg, bij de skatebaan. Langs het over sportpark De Peppel lopende traject staan twaalf palen met QR-codes. ,,Als je met je mobiel de code scant, krijg je een instructiefilmpje van de oefening”, zegt Van Hoof.

Langs het over sportpark De Peppel lopende bootcamptraject staan twaalf palen met QR-codes. ,,Als je met je mobiel de code scant, krijg je een instructiefilmpje van de oefening”, zegt Ton van Hoof van Sportservice Ede. © DG

Filmpje met tips en variatie

Bootcampers kunnen bij elke paal kiezen hoe vaak ze een oefening uitvoeren. Met een gouden, zilveren en bronzen medaille zijn deze categorieën aangeduid. ,,Ook krijgen ze soms in het filmpje een tip om een variatie op een oefening te doen’’, zegt Van Hoof.

Terwijl zijn collega en buurtsportcoach Mahmut Cabiroglu het filmpje op zijn mobiele telefoon aan de groep toont, staat Jens (9) direct al de bewegingen uit te voeren. Op de vraag of de groep deze oefening vijftien of twintig keer wil doen, roept hij direct ‘veertig‘.

Terwijl Jens na de oefening met buurtgenootje Finn (8) vooruit snelt richting de volgende paal, wandelt moeder Lonneke Poppema uit Ede er rustig achteraan. ,,Ik doe het vandaag nog even wat rustiger aan”, zegt ze. ,,Ik doe de route later nog wel een keer helemaal voluit.’’

Ik vind het fijn om met Jens samen buiten iets te doen, ook omdat kinderen momenteel veel binnen zitten. En Jens is echt van de beweging en de snelheid, dus dit past wel bij hem

Lonneke Poppema, Moeder van een deelnemer

Poppema is enthousiast om de bootcamproute te lopen. ,,Ik vind het fijn om met Jens samen buiten iets te doen, ook omdat kinderen momenteel veel binnen zitten”, zegt ze. ,,En Jens is echt van de beweging en de snelheid, dus dit past wel bij hem.’’

Ondertussen roept Jens van grote afstand dat hij de volgende paal heeft gevonden. Als de rest aan komt gehold, heeft hij al positie ingenomen op het fietspad voor de komende oefening. ,,Kijk uit, want daar in het gras ligt poep”, zegt Finn tegen de rest van de groep met een opgetrokken neus.

Briefjes op bomen

Het idee van een bootcamproute met palen en QR-codes is afkomstig van Evert van der Zee van Bootcamp Workout. ,,Tijdens corona zette ik zo’n route uit met briefjes, die ik op bomen plakte”, vertelt hij met een glimlach. ,,Toen kreeg ik een reactie van een boa, dat dit toch echt niet de bedoeling was.”

Hierop ontwierp Van der Zee een nieuwe variant met palen. Op elke paal staat zowel een QR-code als een plaatje. ,,Achter elke QR-code zit een filmpje”, zegt hij. ,,Als je die een keer hebt gezien, kun je bij een volgende keer door het plaatje ernaast zien welke oefening het is.” Sportschool Premium Health Club uit Ede werkte mee aan de filmpjes.

Kosteloos

Iedereen kan kosteloos de bootcamproute lopen, die vanuit het lokale Sportakkoord van Ede is gefinancierd. ,,Iemand kan op een avond spontaan die route even meepakken”, zegt Van der Zee. ,,En omdat het slechts twee kilometer is, maakt dat het ook behapbaar voor wandelaars.’’

De bootcamproute is bewust langs een aantal sportclubs gepland. ,,Het is bedoeld voor iedereen, dus zowel mensen die geen lid zijn van een sportclub als actieve leden”, zegt van Hoof. ,,Zo kunnen leden van sportclubs na hun training eens kijken welke sportfaciliteiten er nog meer zijn in Ede.”

Wethouder Peter de Pater opent samen met een aantal jonge deelnemers de nieuwe bootcamproute op sportpark De Peppel, © Sportservice De Vallei

De enthousiast finishende Jens en Finn zijn positief in hun oordeel. ,,Dit is echt leuker dan alleen maar thuis zitten gamen”, zegt Finn, terwijl ze gulzig van hun drankjes slurpen. ,,Leuk, lekker rennen”, vult Jens aan. ,,Hij is flink uitgedaagd, we gaan deze route zeker nog wel eens doen”, zegt moeder Lonneke.

Achter hen komt onder de stralende zon de tweede groep binnen. ,,Het is superleuk, ik denk dat meerdere mensen dit wel willen doen”, zegt Ashanti Javois, terwijl ze op het grasveld neerzijgt. ,,Mijn kinderen en ik zelf kunnen op ons eigen niveau meedoen, dat is fijn.”

Die kleding ziet er mooi uit maar heeft me niet erg geholpen, ik kan met mijn conditie nog wel meerdere bootcamps gebruiken

Robin Vruggink, Deelnemer Bootcamproute

Haar vriend Robin Vruggink staat gehuld in strakke sportoutfit bij te komen. ,,Die kleding ziet er mooi uit maar heeft me niet erg geholpen, ik kan met mijn conditie nog wel meerdere bootcamps gebruiken”, zegt hij lachend. ,,Over een paar dagen gaan we de route wel weer lopen”, denkt Javois.